konkurent.bgСредната продължителност на живота у нас е най-ниската в ЕС - 74 г. и 8 месецаПочти

...
konkurent.bgСредната продължителност на живота у нас е най-ниската в ЕС - 74 г. и 8 месецаПочти
Коментари Харесай

Българката надживява със 7 г. мъжа си, най-дълголетни са хората в София и Кърджали

konkurent.bg

Средната продължителност на живота у нас е най-ниската в Европейски Съюз - 74 г. и 8 месеца

Почти 4 цялостни години е разликата в продължителността на живота в областите, където е най-висока, и тази с най-ниска. Жителите на столицата и на Кърджали живеят приблизително по 76 година и 6 м., до момента в който в Монтана - 72 година и 7 м., демонстрират оповестените през вчерашния ден данни на Националния статистически институт (виж картата).

Това е

премерване

на междинната

дълготрайност

на идния

живот -

демонстрира какъв брой се чака да живеят родените през днешния ден, в случай че всички условия на живот се запазят на настоящето ниво. Прави се на всеки 2 години и данните се отнасят за интервала 2016-2018 година

В България междинната дълготрайност на живота е 74 година и 8 м. Тя остава непроменена спрямо предходното проучване, което се отнася за интервала 2015-2017 година

За 10-годишен интервал (между 2008 и 2018 г.) нарастването на междинната дълготрайност е с 1 година и 9 м. за мъжете и с 1 година и 8 м. за дамите. Въпреки това продължаваме да сме на последно място в Европейски Съюз с най-ниска дълготрайност на живота дружно с Латвия. Там е 74 година и 9 м. В челото на класацията са страни като Испания, където живеят приблизително по 83 година и 4 м., и Италия - по 83 година и 1 м.

У нас има прекомерно огромна разлика сред продължителността на живота на дамите и мъжете и релативно висока

разлика сред

живеещите

на село и

в градовете

Българските мъже живеят приблизително 71 година и 4 м., а българските дами - със 7 години повече - 78 година и 4 м. Има и относително огромна разлика сред половете във връзка с това какъв брой още години биха могли да живеят тези, които в този момент навършват 65-годишна възраст. Те биха живели приблизително още 16 година и 1 м., като мъжете ги чакат приблизително още 14 година и 1 м. живот, а дамите - още 17 година и 8 м.

Разликата в междинната дълготрайност на живота сред живеещите на село и в града не е доста огромна. Ако междинната е 74 година и 8 м., жителите живеят приблизително 75 година и 7 м., а живеещите на село - приблизително по 72 година и 8 м.

Тази разлика е относително устойчива във времето.

Жените живеят

по-дълго от

мъжете във

всички области

на страната, само че

най-голяма е

разликата сред

двата пола в

Силистра -

8 година и 5 месеца Най-малка е в столицата и в област Шумен - 6 години.

Най-старите данни на Национален статистически институт сочат, че междинната дълготрайност на живота в България е била едвам 52 година в навечерието на Втората международна война. В началото на 60-те тя към този момент внезапно е скочила на 69 години, само че от този момент насам нараства доста постепенно. 20 година по-късно да вземем за пример - при започване на 80-те на предишния век, тя е едвам с 3 години по-висока - 71 година А 10 години по-късно - през 1990 година, остава на същото равнище.

Почти 30 година по-късно междинната дълготрайност на живота на българина е повишена едвам с 4 години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР